Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2013

Στην Παναγιά του Χάρου


Έναντι της Πάτμου νησάκια πολλά, ερημονήσια, βράχια που αφαρπάχτηκαν και φυτευτήκαν στο βυθό της. Άνθος του πόνου ξεπηδά, άνθος εσταυρωμένο. Εκείνη τον εκράτησε σα βρέφος μες στην αγκαλιά της. Μα ήταν σταυρός. Ένας σταυρός και τον εκράτησε μέσα στην αγκαλιά της. Το προσκύνημα της Παναγιάς του Χάρου. Λειψοί. Ένα νησί, ερημονήσι, μα κείνη απάνω του εφημερεύει. Κι ύστερα αυτοί. Προσκυνητές μες στο φθινόπωρο. Στην άγονη σχεδόν γραμμή. Μια αντάρα αρκεί, για να το θυμάται και να το φτάνει μονάχα Εκείνη. 


Η εικών

Πολλά τα θαυμαστά της Μονής, σιγγίλια, λάβαρα, ευαγγέλια σε περγαμηνές, όμως για όλους, πάνω απ' όλα, είναι η θαυματουργός εικών της Παναγίας, έργο του ευαγγελιστή Λουκά, δόθηκε εδώ το 890 μ.Χ., ο θεοσεβής Λέων ο Έκτος ήτανε τότε αυτοκράτορας στην Πόλη.
   Μας ξεναγούσε ο μοναχός, όμως ο φίλος μου, αποτελεσματικός όπως πάντοτε, έσκυψε στ' αυτί μου.
-Με τη μέθοδο "άνθρακας 14" αυτά όλα λύνονται, μου ψιθύρισε. Λοιπόν, θα' ναι της ίδιας εποχής που βρέθηκε, άντε εκατό χρόνια πιο παλιά.
     Σκέφτηκα αυτά τα χρόνια, 400 χιλιάδες μέρες, τον όρθρο και τον εσπερινό, πρωί κι απόγευμα μπροστά της, τις λειτουργίες, τις παρακλήσεις, τα μνημόσυνα, πάνω από δυο εκατομμύρια τελετές με ψαλμωδίες και θυμιάματα, τ' αμέτρητα κεριά των πιστών που άναψαν προσκυνώντας την εικόνα με μία ευχή, το κλάμα του ενόχου κι αυτού που παρακαλούσε για κάποιον που αγαπούσε, κι ο χώρος φωτίστηκε με ένα άλλο φως.
-Είναι πιο παλιά, του είπα, η εικόνα.
-Τι λες; Την πας ως την εποχή του ευαγγελιστή Λουκά; Μα τώρα όλα χρονολογούνται σωστά, η μέθοδος με τον "άνθρακα 14" θα σε διαψεύσει.
-Πολύ πιο παλιά, απάντησα, από τότε που ο άνθρωπος δοκίμασε από το Δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού, και στο ζύγι βαραίνει πάντα η πλευρά με τον πόνο και την πίκρα, κι ο θάνατος τραβά τη ζυγαριά όλη ως κάτω στη γη. Πρέπει ν' αντέξουμε, λοιπόν, σ' ένα κομμάτι ξύλο απ' αυτό το Δέντρο τη ζωγράφισαν, κρατήσου.

ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΥΛΟΥ, Νέα Ευθύνη, τχ.19, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου