Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014

Ο "ταχύς εις βοήθειαν"


 Αγίου Λουκά σήμερα του ιατρού. Αγίου Λουκά του Ρώσου. Επισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας. Πάμπολλοι τον ένιωσαν στο πλάι τους. Πάμπολλοι θα τον νιώσουν. Τρέχει. Στην ικεσία τρέχει. Ως γιατρός που είναι. Ψυχών και σωμάτων. Πώς ν' αρνηθεί; Κατ' αυτήν την έννοια τη σημερινή μέρα τη νιώθουμε γιορτή. Και παραμυθία μεγάλη. Και ελπίδα. Ως το τέλος της ελπίδας. Σα να γιορτάζουμε κάτι δικό μας. Κάτι πολύ δικό μας. Έναν πολύ δικό μας άνθρωπο.

"Αγάπησα το μαρτύριο που τόσο παράξενα καθαρίζει την ψυχή"

"Έχετε ποτέ σκεφτεί ότι ο Κύριος έστειλε τους μαθητές Του όχι μόνο να κηρύττουν αλλά και να θεραπεύουν τους ασθενείς; Αν ο Κύριος θεωρούσε τη θεραπεία των ασθενών έργο τόσο σημαντικό ώστε να το βάλει σε μια σειρά με το κήρυγμα του Ευαγγελίου, τότε αυτό σημαίνει ότι είναι ένα από τα σπουδαιότερα ανθρώπινα έργα. Δεν είπε: "Να κηρύσσετε το Ευαγγέλιο και να μαθαίνετε τους ανθρώπους πώς να οικοδομήσουν την κοινωνική τους ζωή". Πουθενά δεν λέει κάτι τέτοιο. Δίνει όμως στους Αποστόλους την εντολή να θεραπεύουν τις ασθένειες. Γιατί έτσι; Διότι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός και ο ίδιος θεράπευε τους ανθρώπους, έδιωχνε δαιμόνια και ανάσταινε νεκρούς και στους μαθητές Του έδωσε εντολή να θεραπεύουν τους ασθενείς.

Γιατί οι αρρώστιες είναι ο μεγαλύτερος πόνος και το μεγαλύτερο πρόβλημα της ανθρωπότητας. Υπάρχουν πολλές και φοβερές ασθένειες που βασανίζουν τον άνθρωπο, καταστρέφουν τη ζωή του και τον φέρνουν στην απελπισία. Αλλά ο Θεός είναι αγαθός και φιλάνθρωπος και από μας ζητάει να είμαστε ελεήμονες και να κάνουμε έργα αγάπης. Και το πρώτο από τα έργα της ελεημοσύνης είναι η θεραπεία των ασθενών, γιατί μ' αυτό τον τρόπο δείχνουμε τη συμπόνια και την αγάπη μας προς τους δυστυχισμένους συνανθρώπους μας που υποφέρουν..."

Άγιος Λουκάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου